Transparenta

                                                                             TRANSPARENTA

Principiile de baza in relatia dintre cetateni si autoritatile publice consta in accesul liber si neingradit al cetatenilor la orice informatie de interes public si mai ales cand este vorba de transparenta decizionala.

DE CE? cetatenii orasului sunt “consultati” cand vine vorba de solutionarea problemelor locale doar in Campania electorala, sau sa se simta bagati in seama doar atunci, cand Consiliul Local al orasului Buftea sunt obligati prin lege sa faca acest lucru si in restul mandatului.

Legislatia in vigoare care obliga la TRANSPARENTA este:

  • Constitutia Romaniei;
  • Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală;
  • Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţia de interes public;
  • Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională a administraţiei publice;
  • Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale.

 

Mai mult Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională a administraţiei publice, are ca scop:

  • sa sporeasca gradul de responsabilitate a administratiei publice fata de cetatean, ca beneficiar al deciziei administrative;
  • sa stimuleze participarea activa a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor administrative si in procesul de elaborare a actelor normative;
  • sa sporeasca gradul de transparenta la nivelul intregii administratii publice.

Sa nu mai vorbim de CONSTITUTIA ROMANIEI, care este legea fundamental a statului roman si care pentru a fi  adoptata in data de 21 noiembrie 1991 și-au dat viata 1142 de personae, 3138 de personae au fost ranite iar 748 de copii au ramas urmasi de eroi- martiri. Pentru actuala conducere a orasului aceste date nu reprezinta nimic si isi bat joc de istorie iar art. 1, alin. 3 spune ca : Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertătile cetătenilor, libera dezvoltare a personalitătii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezintă valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.

Toate drepturile rezervate ! Dumitru Constantin Florin @ 2020.